Πως θα καταλάβω ότι χρειάζομαι μπαταρία αυτοκινήτου
Η μπαταρία ενός αυτοκινήτου θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ότι η καρδιά του. Σκοπός της μπαταρίας αυτοκινήτου είναι να μαζεύει ρεύμα για την εκκίνηση του κινητήρα. Ακόμη η μπαταρία δίνει το ρεύμα της στους ηλεκτρικούς καταναλωτές (φώτα, ηλεκτρικά παράθυρα και καθρέπτες, υαλοκαθαριστήρες, αντίσταση τζαμιού και καθρεπτών κ.λπ.), του αυτοκινήτου όταν το δυναμό του δεν είναι επαρκής. Οι μπαταρίες αυτοκινήτων χωρίζονται σε 2 τύπους, του ανοιχτού τύπου και του κλειστού τύπου. Η ανοιχτού τύπου είναι μπαταρίες που μπορούμε να συμπληρώνουμε υγρό όταν βλέπουμε ότι αυτό λιγοστεύει ενώ οι μπαταρίες κλειστού τύπου είναι αυτές που δεν μπορεί κάποιος να τις ανοίξει εύκολα και συνήθως έχουν ένα “ματάκι”. Οι μπαταρίες κλειστού τύπου είναι αυτές που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι στα αυτοκίνητα τους και προτιμώνται γιατί δεν θέλουν συντήρηση.
Τι επηρεάζει τον χρόνο ζωής μιας μπαταρίας
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον χρόνο ζωής μιας μπαταρίας αυτοκινήτου είναι πάρα πολλοί , αλλά οι 4 κυριότεροι κατά την άποψη μας είναι οι παρακάτω:
- οδηγική συμπεριφορά
- καιρός
- που κινείται το αυτοκίνητο
- χρόνος που κινείται όχημα
Έτσι το πως οδηγεί κάποιος το αυτοκίνητό του παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο διάρκεια θα έχει μια μπαταρία. Ένας οδηγός νευρικός και επικίνδυνος δεν κάνει μονό κακό στον εαυτό του αλλά και στην μπαταρία του αυτοκινήτου του αλλά και στα λάδια αυτοκινήτου για τα οποία συζητήσαμε σε προηγούμενο άρθρο.
Οι άκρεες καιρικές συνθήκες (πολύ κρύο ή πολύ ζέστη) κάνουν επίσης κακό στη μπαταρία του αυτοκινήτου σας. Ακόμη εάν κινείται το αυτοκίνητο εντός πόλης σε σχέση με την κίνηση του αυτοκινήτου σε μεγάλους αυτοκινητόδρομος έχετε μεγαλύτερη τύχη να σας “τελειώσει” πιο γρήγορα η μπαταρία του αυτοκινήτου. Τέλος σε αυτοκίνητα που δεν κινούνται συχνά φθείρονται περισσότερο οι μπαταρίες των αυτοκινήτων αυτών.
Ποιος ο συνήθης χρόνος ζωής μια μπαταρίας αυτοκινήτου
Εάν ένα αυτοκίνητο δεν είναι καλά συντηρημένο ή δεν κινείται συχνά το ανώτερο που θα κρατήσει μια μπαταρία αυτοκινήτου είναι 2 με 3 χρόνια ανεξαρτήτως μάρκας, τιμής και χωρητικότητας. Εάν το αυτοκίνητο είναι καλά συντηρημένο και κινείται συχνά ο χρόνος ζωής της μπαταρίας αυξάνεται σε 4-6 χρόνια. Φυσικά στα παραπάνω πρέπει να βάλουμε και τον παράγοντα ακραία ζέστη ή κρύο όπως είπαμε παραπάνω
Εκίνηση στους κρύους μήνες
Ο λόγος που στα πρώτα κρύα οι μπαταρίες αυτοκινήτων παρουσιάζουν προβλήματα είναι τα λιπαντικά του αυτοκινήτου, και αυτό γιατί επειδή τα λάδια του αυτοκινήτου είναι κρύα η μπαταρία πρέπει να δώσει μεγαλύτερη δύναμη κάτι που σημαίνει περισσότερα amper. Μια λύση το χειμώνα είναι να περιμένει ο οδηγός 5 λεπτά πριν ξεκινήσει την μίζα για να σπάσει το κρύο που διέπει την μπαταρία του αυτοκινήτου . Μια άλλη λύση για εύκολη εκκίνηση (αν η μπαταρία είναι σε καλή κατάσταση) είναι να ανοίξουμε τον διακόπτη και να ανάψουμε τα φώτα για λίγη ώρα (5 λεπτά). Το μικρό ρεύμα που τραβάνε τα φώτα θα ζεστάνουν σιγά σιγά τα κρύα υγρά της μπαταρίας με αποτέλεσμα όταν μετά από λίγο μιζάρουμε η εκκίνηση να είναι ευκολότερη. Τα παραπάνω φυσικά ισχύουν εάν η μπαταρία μας είναι σε καλή κατάσταση και δεν είναι ταλαιπωρημένη ειδάλλως υπάρχει περίπτωση να σβήσει εντελώς.
Σημάδια ότι χρειάζομαι καινούρια μπαταρία αυτοκινήτου
1)Περίεργος θόρυβος όταν γυρνάμε το κλειδί κατά την εκκίνηση
Το κλασικότερο παράδειγμα ότι χρειάζεται το αυτοκίνητο σας καινούρια μπαταρία είναι όταν βάζουμε το κλειδί στην μίζα γυρνάμε την μίζα αλλά δεν παίρνει μπρος το αυτοκίνητο και πολύ απλά ακούγεται ένας θόρυβος περίεργος. Όσες φορές και εάν προσπαθήσουμε να βάλουμε μπρος το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο αλλά το ακόμα χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να χαλάσουμε την μίζα, άρα πρέπει κατευθείαν να πάμε για αλλαγή μπαταρίας. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να φωνάξεις κάποιον γνωστό με καλώδια να συνδέσετε τα 2 αμάξια και έτσι να πάρει μπρος το αμάξι σας και να πάτε κατευθείαν για αλλαγή μπαταρίας. (φυσικά όλα αυτά στην περίπτωση που δεν έχετε ξεχάσει τα φώτα του αυτοκινήτου ανοιχτά και απλά χρειάζεται λίγο φόρτιση η μπαταρία εάν δεν είναι σε κακή κατάσταση).
Πως γίνεται η φόρτιση με καλώδια
Η φόρτιση μπορούμε να πούμε ότι γίνεται σε 4 στάδια που ακολουθούν:
- Βάζουμε μπρος το όχημα με την καλή μπαταρία και το δουλεύουμε στις 3.500 με 4000 στροφές για να φορτιστεί καλά.
- Συνδέουμε τα ακροφύσια της φορτισμένης μπαταρίας στην εκφορτισμένη με τα καλώδια (πρώτα συνδέουμε τον θετικό (+) πόλο μετά τον αρνητικό (–) πόλο) και περιμένουμε λίγη ώρα (10 λεπτά).
- Εκκινούμε τον κινητήρα του αυτοκινήτου με την εκφορτισμένη μπαταρία και δουλεύουμε την μηχανή σε ψηλές στροφές (πάνω από 3.500 – 4.000) ώστε το δυναμό του αυτοκινήτου να την τροφοδοτεί και να τη φορτίζει.
- Αφαιρούμε τα καλώδια με σειρά πρώτα τον (-) αρνητικό πόλο και μετά τον (+) θετικό πόλο.
Φόρτιση μπαταρίας οχήματος νέας τεχνολογίας από άλλο όχημα
Στα νέας τεχνολογίας οχήματα με εγκέφαλο υπάρχει περίπτωση όταν συνδέσουμε παροχή από μπαταρία άλλου οχήματος να έχουμε απότομη μεταβολή της τάσης έως και 19V. Σε αυτή την περίπτωση αν ο εγκέφαλος του οχήματος δεν είναι προστατευμένος από ασφάλεια μπορεί να καεί. Θα πρέπει να κάνουμε τα παρακάτω βήματα.
- Αποσυνδέουμε και αφαιρούμε την εκφορτισμένη μπαταρία με το σωστό τρόπο (πρώτα αφαιρούμε τον αρνητικό (–) πόλο μετά τον θετικό (+) πόλο).
- Βάζουμε εμπρός το όχημα με την φορτισμένη μπαταρία και το δουλεύουμε για λίγη ώρα σε υψηλές στροφές (πάνω από 3.500 – 4.000) ώστε το δυναμό του να φορτίσει τη μπαταρία.
- Συνδέουμε τα ακροφύσια της φορτισμένης μπαταρίας στην εκφορτισμένη με τα καλώδια (πρώτα συνδέουμε τον θετικό (+) πόλο μετά τον αρνητικό (–) πόλο) και περιμένουμε λίγη ώρα (10 λεπτά).
- Αποσυνδέουμε τα ακροφύσια (πρώτα αφαιρούμε τον αρνητικό (–) πόλο και μετά τον θετικό (+) πόλο).
- Τοποθετούμε και συνδέουμε την προβληματική μπαταρία (πρώτα συνδέουμε τον θετικό (+) πόλο μετά τον αρνητικό (–) πόλο) και εκκινούμε τον κινητήρα.
- Στην συνέχεια δουλεύουμε την μηχανή σε ψηλές στροφές (πάνω από 3.500 – 4.000) ώστε το δυναμό του αυτοκινήτου να την τροφοδοτεί και να τη φορτίζει.
2)Δεν είναι δυνατά τα φώτα του αυτοκινήτου μας
Εάν παρατηρήσουμε ότι τα φώτα του αυτοκινήτου μας δεν είναι δυνατά δεν φταίνε πιθανών τα μάτια μας αλλά , η μπαταρία του αυτοκινήτου μας που μας δίνει σημάδι ότι σε λίγο καιρό θα χρειαστεί αντικατάσταση. Το καλύτερο είναι να μεταβούμε σε έναν ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων και να μετρήσουμε την μπαταρία μας και εφόσον χρειαστεί να προχωρήσουμε σε αλλαγή.
3) Το αυτοκίνητο κατά την εκκίνηση δεν ακούγεται δυνατά
Τελευταίο σημάδι ότι το αυτοκίνητο μας χρειάζεται καινούρια μπαταρία είναι το γεγονός ότι η μόλις ξεκινούμε το αυτοκίνητο μας αυτό ξεκινάει μεν αλλά δεν ακούγεται τόσο καλά και “δυνατά” όσο ακουγόταν συνήθως. Και πάλι πρέπει να πάμε για μέτρηση της μπαταρίας του αυτοκινήτου μας για να μην έχουμε προβλήματα.
Μην μένετε από μπαταρία αυτοκινήτου
Αφού παραπάνω προσπαθήσαμε να σας αναλύσουμε τα μηνύματα που σας στέλνει η μπαταρία σας οτι τελειώνει μην την αφήσετε να τελειώσει και πηγαίνετε γρήγορα για αλλαγή της μπαταρίας σας.